De bouw als barometer voor de economie? Een cliché met een grote kern van waarheid. Voor producenten van bouwmaterialen komen kwaliteit en aandacht voor de corebusiness op de eerste plaats, vertelt Walter Verhaert, bestuurder-directeur van SVK Bouwmaterialen.
M.M.: Is de bouw nog altijd de barometer van de economie?
Walter Verhaert: “Batibouw bewijst hoe belangrijk bouwen en renoveren belangrijk blijft. De activiteiten van bouwbedrijven en producenten van bouwmaterialen zoals wij weerspiegelen de toestand van de economie. Zij het met een kleine vertraging. Lopende contracten laten de bouw nog een tijdje doorgaan zodra een crisis toeslaat en omgekeerd komt de bouw iets trager op gang als de economie weer aanslaat. Wij zien een lichte verbetering sinds najaar 2013, maar we mikken eigenlijk op een goed 2015.”
M.M.: Had de veranderende economie gevolgen voor jullie aanbod?
“In de loop der jaren groeide ons aanbod in de breedte. Nu plooien we ons iets terug op onze kernactiviteiten. Er is opnieuw een licht toegenomen vraag naar bakstenen en gevelstenen, maar onze sterkte blijft het aanbod van producten in vezelcement. Wij focussen op gevelplaten, leien, gevelstenen, golfplaten en architectonisch beton. Iets meer dan de helft van onze productie gaat naar buurlanden Nederland, Frankrijk, en Duitsland en naar Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland.”
M.M.: Staat de productie van bouwmaterialen onder druk van milieubewegingen?
“De grootste verandering gebeurde decennia geleden, toen asbestcement werd vervangen door vezelcement. Wij gebruiken natuurlijke producten, of kunstvezels zonder vervuilend effect. Al ons water wordt gerecycleerd, we gebruiken watergedragen verf en er zijn geen vervuilende emissies. Op milieuvlak moeten we ons geen zorgen maken en dat is de reden waarom we hier in Sint-Niklaas zo dicht bij de stadskern kunnen blijven.”
M.M.: Staat de markt van bouwmaterialen open voor innovatie?
“We hebben een eigen labo en staan bekend om de kwaliteit van onze producten. Al is het een uitdaging om die kwaliteit altijd in de verkoopprijs te laten vertalen. Grote nieuwigheden zijn er zelden. Wel zoeken we naar nieuwe toepassingen voor bestaande producten. Zo kunnen vlakke platen in vezelcement ook binnenshuis worden aangebracht. De Engelse en Ierse markt maken graag gebruik van andere kleuren in het gamma golfplaten. Soms zijn er nieuwe tinten beschikbaar, of ecoformaten.”
M.M. Welke toekomst heeft een Belgisch productiebedrijf van bouwmaterialen?
“Die is afhankelijk van de economische activiteit. Scheerders Van Kerchove’s Verenigde Fabrieken werd al opgericht in 1905 en leerde zich te plooien naar de economische fluctuaties. Er zijn altijd kansen. In Nederland moet het laatste asbest uiterlijk in 2024 verdwenen zijn. In België is daar nog geen wetgeving voor, maar daartegen staat dat de komende jaren heel veel nieuwe woningen nodig zijn. In steden worden veel oude woningen vervangen of gerenoveerd. Zodra de onzekerheid over de toekomst van de woonbonus weggenomen is, begint men daaraan.”