Dat onze sociale wetgeving geen makkelijke materie is, is een open deur instampen. Dat het dus niet eenvoudig zal zijn om hèt juiste en volledige antwoord te geven op jouw specifieke vraag; dat beseffen we ook. Maar toch proberen we het: en als je met een vraag zit, laat ze ons dan weten. Uit de ingezonden vragen kiest de redactie dan de meest relevante van het ogenblik. En dat is nu de vraag of ik die goede medewerker een loonsverhoging geven kan? |
Is er geen loonsverhoging mogelijk dit jaar?
SD Worx: ‘Kort en bondig: dit jaar is er, net als de vorige jaren, een loonmarge van 0%. Dat wordt soms een loonstop genoemd, hoewel dat niet helemaal correct is. In 2016 is er opnieuw ruimte voor lichte loonsverhogingen: maximum 0,5% van de brutoloonmassa en 0,3% voor mogelijke nettoloonsverhogingen. De reden voor deze loonmatiging is duidelijk: ons land is qua lonen duurder dan de buurlanden. De regering wil de kloof verkleinen door de loonkostgroei te beperken. Ze doet dit onder andere door een loonmarge van 0%, maar ook door een indexsprong.’
Er zijn geen uitzonderingen op die loonstop?
SD Worx: ‘Ja en neen. Ja, want verhogingen door indexatie en door baremieke aanpassingen zijn wel mogelijk. Ja, zelfs door indexaties: al is er een indexsprong dan nog zijn er in sommige sectoren beperkte indexaties mogelijk, moeilijke materie, maar het is zo. Belangrijk is ook dat de loonmarge moet berekend worden op ondernemingsniveau. Individuele loonsverhogingen kunnen dus wel, indien ze de gemiddelde loonkost (berekend over heel 2015 en per voltijds equivalent) in de onderneming niet doen stijgen. Nieuwe, collectieve loonsverhogingen zijn dit jaar dan weer uit den boze.
Dan kan ik mijn medewerkers niet motiveren via een hoger loon?
SD Worx: ‘Toch wel. Baremieke loonsverhogingen zijn bijvoorbeeld mogelijk. En barema mag je (hoewel de wet dat niet letterlijk vermeldt) ruim interpreteren. Een bestaand en transparant systeem van loonsverhoging (merit-rating) mag je blijven toepassen. Het toekennen van een hoger loon bij een promotie wordt eveneens toegestaan. De promotie moet natuurlijk ook reëel zijn.
Maar mijn betere werknemer dit jaar extra belonen, en alleen hem, dat is onmogelijk?
SD Worx: Als die individuele loonsverhoging leidt tot een gemiddelde verhoging van de loonkost berekend over heel 2015, dan is dat inderdaad niet mogelijk. Maar in principe is er een beloning mogelijk vanaf het ogenblik dat er iemand weggaat en zijn vervanger een lager loon heeft, want dan zakt die gemiddelde loonkost.
Zijn er andere, betere mogelijkheden?
SD Worx: Wat wel kan is het loonpakket van de werknemer binnen dezelfde loonkost flexibiliseren. Kijk, een loonpakket bestaat meestal uit een vast salaris en uit aanvullende voordelen. Met de juiste juridische technieken is het mogelijk om de samenstelling van dat loonpakket te wijzigen en af te stemmen op de individuele behoeften van de werknemer. Een kleinere bedrijfswagen, maar iets meer cash? Liever een goede hospitalisatieverzekering dan de nieuwste smartphone? De mogelijkheden zijn erg uitgebreid. Flexibel omgaan met het loon dus…
Renata De Witte