Er is recent behoorlijk wat onderzoek verricht naar slaapgewoontes en vooral slaapproblemen. Een van die onderzoeken heeft uitgewezen dat ongeveer 60 % van de volwassen personen, op een totaal aantal van iets meer dan 3000 ondervraagden, ontevreden is over de kwaliteit van zijn nachtrust.
Verder onderzoek naar de redenen en vooral de oorzaken van een verstoorde of kwalitatief mindere slaap werd vervolgens gedaan op het fysieke of psychische vlak. En inderdaad, een aantal van de oorzaken van minder goed of ronduit slecht slapen heeft te maken met slechte gewoontes voor het slapengaan of omgevingsfactoren die het tot rust komen van onze geest en ons lichaam in de weg staan. Een voor de hand liggende reden is uiteraard ‘stress’, de alom tegenwoordige invloedrijke factor die in elk van ons minder of meer aanwezig is, stress van het werk, stress omwille van het gezin, stress die voortvloeit uit niet behaalde resultaten op diverse vlakken enzovoort . De onderzoeken hebben ook duidelijk aangetoond dat de aanwezigheid van elektronische apparatuur (zoals GSM’s, tablets en andere laptops) in de slaapkamer een niet te onderschatten invloed heeft op onze nachtrust, niet alleen door de (beperkte) straling van sommige van die toestellen maar vooral ook door de onrust die ze bij de gebruiker veroorzaken: het constant alert zijn (om vooral niets te missen) en daardoor niet in een diepe slaap kunnen wegzakken.
Een thema waar, jammer genoeg, nauwelijks of geen onderzoek naar gedaan werd en wordt is de problematiek van het bed zelf: hoeveel mensen slapen er niet in een minder goed of ronduit slecht of zelfs totaal versleten bed? Gelukkig wordt er de laatste jaren in de pers en andere media meer belangstelling gewekt voor slaapcomfort en alles wat daar toe bijdraagt maar toch merken wij samen met andere professionelen in dit vakgebied dat bijlange niet iedereen overtuigd is van het belang van een goed bed.
Een ‘goed’ bed is ook voor ieder individu anders: de een hecht belang aan verstelmogelijkheden om te kunnen lezen of tv kijken in bed, de ander vindt de behaaglijke warmte van een waterbed zalig. Sommigen kiezen voor een eerder Spartaans harde matras, anderen vinden een knuffelzacht ‘nestje’ wel fijn. Belangrijk in het hele verhaal is dat men behalve deze wensen en verlangens het belang van een degelijke ondersteuning niet uit het oog verliest. Wat vaak over het hoofd gezien wordt, is het feit dat we gemiddeld één derde van ons leven doorbrengen in bed, ongeveer acht uur per dag dus: de duur van een gemiddelde werkdag! Het spreekt voor zich dat om deze reden de kwaliteit van een matras en de ondersteuning van de bijhorende bodem perfect op elkaar en ook op de persoon die erop gaat slapen moeten afgestemd moeten zijn. Hierin kan enkel de vakman met een behoorlijke dosis ervaring u adviseren.
Herhaaldelijk zien we in reclameblaadjes en andere media complete bedden aangeboden voor waanzinnig lage prijzen, jammer genoeg worden nog steeds een heleboel mensen hierdoor misleid: laat het duidelijk zijn dat je voor een paar honderd euro geen goede matras, laat staan een compleet bed, kan kopen. In het beste geval koop je voor die prijs iets waar je, als je doodvermoeid bent, een paar uur op kan liggen maar dat zou je op zo’n momenten ook kunnen op een luchtmatrasje van een paar euro. Kwaliteit heeft altijd een prijs, ook in deze branche, de uiteindelijke kostprijs wordt bepaald door de prijs van de gebruikte materialen en het vakmanschap van de maker. Dat sluit uiteraard niet uit dat men af en toe eens een ‘koopje’ kan doen, maar permanente kortingen van 50 en zelfs 80 % zijn gewoon absurd en bijgevolg totaal ongeloofwaardig. Als de prijs het enige criterium vormt bij de aanschaf van een slaapsysteem en al de rest van ondergeschikt belang is, creëer je voor jezelf een potentieel gevaarlijke situatie, het risico is niet onbestaand dat je met een niet aangepast bed zult opgescheept zitten.
Waar de meeste mensen ook te weinig bij stilstaan is het feit dat een bed, en vooral een matras, ook aan slijtage onderhevig is. Vaak gaan ze ervan uit dat een bed een leven lang mee gaat, helaas is dat niet zo. Hoe graag we het ook anders zouden willen, zelfs de betere producten, ook op het gebied van slaapcomfort, hebben een relatief beperkte levensduur. Gemakshalve heeft De Slaapraad een aantal jaren geleden de slogan gelanceerd “Vervang minstens om de 10 jaar je matras”, dat heeft een aantal mensen aan het denken gezet en heeft geleid tot een opvallende groei van de interesse voor het betere bed. Nu is tien jaar geen absoluut getal, het is vooral een geheugensteuntje om mensen erop te wijzen dat ze af en toe eens moeten kijken naar de toestand van hun bed, hetgeen in het verleden beslist te weinig gebeurde. Alleen al vanuit hygiënisch standpunt is dit geen overbodige luxe. Bij twijfel kan ook de vakman met de nodige ervaring hier een deskundig advies uitbrengen.
Wil je voor de keuze van je bed het advies van vakmensen met jarenlange ervaring en wil je liefst zo weinig mogelijk aan het toeval overlaten, breng dan eens een bezoek in Retie.
Provinciebaan 60 – 2470 Retie
T 014 671 272 – info@damsencompany.com
www.damsencompany.com